Pages

7 Eylül 2010 Salı

Ege Kıyılarında Görülmesi Gereken Yerler


İnsanlığın da en eski yerleşim alanlarından ve dünya denizcilik tarihinin başlangıç noktasında bulunan Ege tarihte çok sayıda uygarlığın ev sahipliğini yapmıştır. Milas ya da Priene’deki bir binanın malzemesine baktığınızda onun alt katmanlarında binlerce yılın izini bulabilirsiniz. Şayet gezerken, gezdiğiniz yerlerin tarihini, daha önce oralarda kimlerin yaşadığını neler olup bittiği ilginizi çekiyorsa, antik kentler sizin için birkaç taş parçası olmaktan çok şey ifade ediyorsa listemize mutlaka bir göz atın. Ağırlıklı olarak antik kentler, ören yerleri ile hâlâ yerleşim bölgesi olan kentleri listemizde görebilirsiniz.

EFES:

İzmir’in 70 kilometre güneyinde, Küçük Menderes deltasında 
konumlanmış olan  Efes Antik Kenti’nin tarihi, arkeolojik buluntulara göre İÖ 5000 yıllarına kadar dayanıyor. En önemli eserleri Artemis Tapınağı ,Amfitiyatro, Celcius Kütüphanesi, Odeon Meydanı, ve Yamaç Evleri. Rivayete göre Meryem Ana’nın da Efes’e geldiği söyleniyor. Diğer bir söylentide “Pagan, Hıristiyan ve Doğu Roma döneminin en abideli kenti.” yönündedir. Mehmet Yaşin ise “24 bin kişilik muhteşem tiyatrosunda hayallere dalabilmek için gidilmesi gereken bir antik şaheser” diyor İzmir Efes için. Selçuk Efes Müzesi’ndeki belli başlı eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsia heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor. Haftanın her günü 08.30-18.30 arası ziyarete açık. Şayet seyehat etmekten,tarihi yaşayıp görmekten keyif alıyorsanız İzmir Efes tatilde ziyaret edilecekler listenizin en üst sırasından konumlanmalı.


Kalınacak Oteller :
Sürmeli Efes Otel İZMİR


BAFA GÖLÜ :

E
ge bölgesinin en büyük gölü olarak bilinen Bafa Gölü’nün etrafında yapılabilecek çok sayıda aktivite mevcut. Kamp kurabilir doğa yürüyüşleri yapabilir, kuşları izleyebilirsiniz.Gölde üzerinde manastır kalıntıları bulunan küçük küçük adalar bulunuyor. Kalıntıların çoğu Kapıkırı Köyü’yle içiçe. En görkemlisi ise Helenistik dönemden kalan surlarıdır. Köyün içinde, artık kullanılmayan Kapıkırı İlkokulu’nun biraz üzerinde, kente hakim kayalık bir tepede Athena Tapınağını görebilrisiniz. Herakleia’nın Agora’sı ilkokulunun bahçesinde. Söke’ye 25 kilometre mesafedeki Bafa Gölü, 60 kilometrekare alana yayılıyor. Denizle bağlantısı nedeniyle Bafa Gölü’nün suyu bir kısmı tuzlu bir kısmı tatlıdır. Alışıla gelmiş tatil yörelerimizden başka bir zevk yaşamak istiyorsanız Bafa Gölü’nü ziyaret etmenizi öneririz.

Kalınacak Oteller :
Selene's Pansiyon ,Club Natura ,Oliva  Agora Pansiyon AYDIN

AFRODİSYAS :

Afrodias Antik kenti, Aydın’ın Karacasu İlçesi, Geyre Beldesi’nde denizden 600 metre yüksekteki bir platoda yer alıyor. Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Stadyum, Agora, Hadriyan Hamamları, on bin kişilik tiyatro kentin en önemli binaları.Böyle bir atmosferde kendinizi tarihin gizemli yollarında dalıp giderken bulabilrisiniz Tavit Köletavitoğlu “Dünyada en iyi korunmuş bir stadyumu ve yöre mermerlerini kullanan bir heykel okulu var” diyor. Yıldırım Güngör ise “Bergama ve Efes ile birlikte Batı Anadolu’nun en görkemli şehri bence” diyor. Müzede Roma, Bizans ve İslami Devir eserlerini görmek mümkün. Her gün 08.30-19.00 arası açık. Karacasu’dan Afrodisias’a her gün dolmuş kalkıyor. 
Aphrodisias'ta ilk kazılar 1904-1905 yıllarında Paul Gaudin tarafından yapılmıştır. Halen sürmekte olan ve New York Üniversitesi tarafından koordine edilen Afrodisias kazılarının başlangıcı 1961 yılına ve vefatına kadar tüm kariyerini buraya adayan Kenan Erim tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün, çalışmaların devamı yine New York Üniversitesi kordinesinde; Oxford Üniversitesi Lincoln Kürsüsü'nde Klasik Arkeoloji ve Sanat Profesörü olan Prof. R.R.R. Smith ile New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde Prof. Christopher Ratte'nin ortak yönetimi altında devam etmektedir. Sur duvarlarından itibaren 1 km.lik alan 1. Derece Sit Alanı ilan edilmiştir. Kalıntıların zenginliği nedeniyle kazıların başlangıcında inşa edilen müzenin yetersiz kalması nedeniyle yeni bir Afrodisias Müzesi 'nin kurulması gündemdedir
AYDIN

BERGAMA ANTİK KENTİ:

Bergama adını kahraman Pergamon ’dan aldığına inanılıyor. Bergama, kapısında tüyler ürperten yapısıyla “Tanrılar Adına, Ölüm Buraya Giremez!” yazan dünyanın ilk büyük sağlık merkezi Asklepion’un kurulduğu yer. Dünyanın en dik amfitiyatrolarından birini barındırıyor. En çok ilgi gören yerlerinden olan 1870’lerde Ege’den Almanya’ya taşınan ünlü Zeus Sunağı bugün Berlin’deki Bergama Müzesi’nde bulunmaktadır. Bergama merkezine 1 kilometre mesafedeki Kızıl Avlu, Helenistik çağda ünlü bir krallık ve sanat merkezi olan Bergama Akropolü, Bergama Kalesi, Trian Tapınağı diğer ilgi gören yerlerindendir. Görülmeye değer başka bir yapısı da 200 bin rulo kitaptan oluşan evrensel kütüphanesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder