Pages

18 Eylül 2010 Cumartesi

Muğla Ula Akyaka Beldesi

Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki Muğla ili Ula ilçesi  sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova körfezinin doğu ucundadır. Marmaris ile Muğla’yı birleştiren yolun yaklaşık olarak orta noktasında bulunan Akyaka Beldesinin kışın 4000 dolaylarında olan nüfusu, yaz aylarında 10 bine ulaşmaktadır.
Gökova körfezinin bittiği yerde, 1000 m.lik Sakar tepe dağı ile kuzeyden, Gökova ovası ile güneyden kuşatılan Akyaka, bu konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel yarleşim alanlarında biridir. “Gökova” ovasının sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi ile Akyaka ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunar.Bu değerli kuşların korunması Akyaka belediyesi tarafından özenle sağlanmaktadır.

Tarihi :
Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğu düşünülen Akyaka yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü ve Türkiye'nin bakir
cennet köşelerinden biri olarak biliniyor. Akyaka’nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970’lere dayanır. İlk olarak o yıllarda küçük çaplıda olsa turizm faaliyetleri başlamıştır.
Çevre il ve ilçelerden ve büyük şehirlerden gelen ziyaretçiler Ak
yaka’nın bakir doğası yazın bile hiç kesilmeyen meltemi için Akyaka’da yazlık evler turistik tesisler inşa etmeye başlamışlar dır.1980'lerdeki turizm patlaması
  ile birlikte Akyaka bugünkü "turistik belde" görünümüne ulaşmıştır

Akyaka'da en çok dikkat çeken noktalardan biride beldenin özgün mimarisidir.Kendine has mimarisi ve nakışlı evlerinde en büyük pay şair aynı zamanda mimar Nail Çahırhan 'a aittir.

Coğrafi Konum ve Özellikleri :

Akyaka'nın en sevilen sahilllerinden biri ise Çınar plajıdır. Ören yolu üzerinde bulunan Çınar plajının Akyaka ile arası yaklaşık olarak 3 km.dir. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na oradan da Ören (Gereme Keramos)’a ulaşılır.

Akyaka'da alternatif bir ziyaret güzergah ise Kadın Azmağı adı ile anılan ve doğal güzellikleri ile meşhur su kaynağıdır. Beldede su sporları sörf kano rahatlıkla yapılabilir dağ bisikleti ile çevre gezilebilir. Kısa mesafede Azmak Irmağı'na uzun mesafede ise Sedir Adası'na deniz yolu ile düzenli gidiş geliş yapılmaktadır. Kadın Azmağı'nın en sevimli ama gizli konuğu su samuru (lutra lutra) ünlüdür.



Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe'de ise yamaç paraşütçülüğü için oldukça müsait bir zemine sahiptir.Ve yamaç paraşütçülerinin gözde mekanlarından biridir. Akyaka'da tarım ile uğraşan çok az kişi kalmış olmasına rağmen toprakları sulak ve verimlidir. Önceleri geçimleri çiftçilik ve hayvancılık olan yerli halk son 10 yılda hızlı bir şekilde gelişen turizm sektörü ile tarım ve hayvancılıktan uzaklaşıp turuzimci kimliğe bürünmüşlerdir.
Akyaka beldesi ege kıyılarının bir çok turistlik mekanları gibi mimari bakımdan son derece özelliklidir ve beldede tek tip mimari zorunluluğa vardır.Bölgeye Bitişik yapılaşma olmayan Ula'nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol yöreye özgü Muğla bacalarıyla iki katlı çiçekli bahçeleriyle ula tavanlarıyla evler inşa edilmiştir. 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü mimarlık eğitimi olmamasına karşın kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi taşıyan eviyle Nail Çakırhan kazanmıştır.

Tarım arazisi, zeytinlik alanları harici Akyaka'nın çevresi gür ve sık çam ormanları ile çevrilidir. Deniz ve orman iç içe girmiş doğal bir güzellik oluşturuyor. Hatta o kadar ki çam ağaçlarının denizin üzerine uzanan dallarından kendini denize bırakanları ile bile karşılaşmanız mümkün.


Genelde orta yaş ve üstü kesimin ziyaret ettiği beldenin kendi çapında bir hareketliliği vardır. Daha fazla hareketlilik ve eğlence isteyenler 30 km uzaklıkta olan Marmaris'i değerlendirebilirler. Akyaka'da birçok ihtiyacınızı bulabilir karşılayabilirsiniz. Günlük,taze ve köy üretimi sebze pazarı, balık restoranları, aperatif atıştırabileceğiniz ekonomik lokantalar, zengin çeşitleriyle marketler, PTT, oteller, pansiyonlar, beldede yaygın olan apartlar, orman kampı, terzisi, camcısı, kasabı, hırdavatçısı ile hizmetinizde. Ancak belde de tek eksik bankanın olmaması. Konaklamada büyük oteller haricinde pek yaygın olmasa da alışverişlerinizde ve restoranlarda kredi kartı kullanabilirsiniz. Para ihtiyacınız için her yarım saatte hareket eden dolmuşlarla Muğla'ya gidip gelebilirsiniz. Akyaka'nın havası fazla nemli olmadığından sıkılıp bunalmazsınız.

Beldenin özelliklerinden olan ve halk dilinde Deli Mehmet dedikleri 10-15 günde akşamları tozu toprağı birbirine katıp serinleten çok şiddetli rüzgarı vardır. 9 aya yakın bir dönem güneşli ve sıcak geçer, hatta güneşli kış günleri soba yakmaya ihtiyacınız dahi olmaz. Akyaka'da alternatif olarak gidip görebileceğiniz deniziyle, sahiliyle, ormanıyla ve güzel bir Kadın Azmağı (su kaynağı) ile birçok doğal güzellik var. Ayrıca kuşlarla ilgileniyorsanız zengin bir nüfus ve çeşitliliğe sahip kuşları özellikle sabahın erken saatlerinde doyasıya gözlemleyebilirsiniz. Hepsinin birbirilerinden güzellikleri ve insana yaşattığı duygular farklı.Tabii ki önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Genelde aileler geniş apartları, çiftler ise pansiyonları tercih etmekteler. Pansiyon ve oteller kahvaltı dahil fiyatları olmakla birlikte apartlarda mutfak sistemi kurulmuş olup kendi yemeğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun yanında beldede yüzme havuzlu lüks villalarda bulabilmeniz mümkündür.


.





4 yorum:

Adsız dedi ki...

akyakada yaşayan bir dostu ziyaret ettiğimde kendimi cennette sandım.sevgili dostum erdinç bey rahmetli oldu kahrımdan akyakanın resimlerine bakmak beni üzüyor.ömrüm olursa hem dostumun mezarını hemde akyakayı görmeye mutlaka gideçeğim herkese bir kere olsa görmelerini tavsıye ederim

seyabb dedi ki...

Akyakanın bu kadar güzel olabileceğini tahmin edemezdim.Gidip görülesi

Adsız dedi ki...

ben mimaarlar odasının myk larından biri için gitmiştim.kelimelerle anlatılamayacak güzellikte...

Adsız dedi ki...

İnsanin yaşamını yitirmiş bir dostunu özlem ve hasretle anmasi ne güzel bir duygudur..Cok insanca..Şimdilerde yok böyle şeyler nerdeyse...Mutlaka gidin mezarini ve o güzel beldeyi ziyarete..Hayat o kadar da uzun degil maalesef.

Yorum Gönder